Εξειδίκευση Ψυχολόγου

Άγχος, Κατάθλιψη, Κρίσεις Πανικού, Χαμηλή Αυτοεκτίμηση, Φοβίες, Τραύμα, Πένθος-Απώλεια είναι μερικά από τα θέματα ψυχολογίας στα οποία εξειδικευόμαστε στο Therapy Spot.

Οι ψυχοθεραπευτικές και συμβουλευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται online ή δια ζώσης στο γραφείο της ψυχολόγου στην Αθήνα.

Η πρώτη συνεδρία γνωριμίας, προσφέρεται δωρεάν.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ξεκινήσετε κι εσείς τις συνεδρίες σας στο γραφείο μας ή διαδικτυακά μέσω Zoom / Skype.

Το άγχος και η δυσκολία διαχείρισής του είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν έναν άνθρωπο στο γραφείο του ψυχολόγου. Το άγχος ορίζεται ως ένα δυσάρεστο αίσθημα εσωτερικής έντασης, αβεβαιότητας, ανασφάλειας και αδυναμίας. Συνήθως εκδηλώνεται απέναντι σε μια κατάσταση που δεν γνωρίζουμε την έκβασή της και που νιώθουμε να μας απειλεί.

Η λέξη κατάθλιψη προέρχεται από το ρήμα καταθλίβω, που σημαίνει “πιέζω προς τα κάτω“. Ορίζεται ως μια κατάσταση παθολογικής θλίψης, που συνοδεύεται από σημαντική μείωση του αισθήματος προσωπικής αξίας και συμπτώματα όπως απώλεια όρεξης, έλλειψη δυναμισμού, αϋπνία, ευερεθιστότητα και ανησυχία.

Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου και δυσφορίας που κορυφώνεται μέσα σε λίγα λεπτά, και το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και ώρες. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας, αίσθημα πνιγμού, πόνος στο στήθος ή δυσφορία κ.α.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά χαρακτηρίζεται από αισθήματα ντροπής και αυτοαπόρριψης. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση βιώνουν μια σημαντική διάσταση μεταξύ του “ποιός είμαι” και του “ποιος νιώθω ότι θα έπρεπε να ήμουν“. Δυσκολεύονται δηλαδή να αποδεχτούν τον εαυτό τους και νιώθουν ότι θα έπρεπε να είναι κάποιος άλλος, κάποιος “καλύτερος”, “εξυπνότερος”, “ομορφότερος”.

Φοβία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο και άγχος, τα οποία εκλύονται κατά την παρουσία ή την προοπτική παρουσίας συγκεκριμένων αντικειμένων και καταστάσεων. Διακρίνεται από τον φυσιολογικό φόβο από το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις δεν αποτελούν αντικειμενικό κίνδυνο και δεν δικαιολογούν μιας τέτοιας ποιότητας ή έντασης αντίδραση.

Το τραύμα, σε οποιαδήποτε μορφή του, πλήττει τον άνθρωπο στην ολότητά του: από τις συμπεριφορικές, συναισθηματικές και γνωστικές του λειτουργίες μέχρι τις κοινωνικές και πνευματικές. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το άτομο να διαχειριστεί και να αφομοιώσει τις δύσκολες μνήμες, να επουλώσει τις πληγές της ψυχής, να αποδώσει νόημα στην εμπειρία του και να πάρει πίσω τον έλεγχο της ζωής του.

Ως απώλεια ορίζεται αυτό που βιώνω όταν δεν μπορώ να έχω πια κοντά μου κάποιον ή κάτι που είναι σημαντικό για εμένα. Ως πένθος θα μπορούσαμε να ορίσουμε την απόκρισή μας στην απώλεια και την προσπάθειά μας να την διαχειριστούμε και να την αφομοιώσουμε. “Αποδέχομαι την απώλεια” δεν σημαίνει “ξεχνώ”, αλλά μαθαίνω να ζω με γαλήνη και αξιοπρέπεια και να προχωρώ μπροστά, κρατώντας μια θέση στην καρδιά και το νου μου γι’ αυτόν ή αυτό που χάθηκε.