Γνωριμία με την Ψυχολόγο Κωνσταντίνα Μπασκουρέλου

Κωνσταντίνα Μπασκουρέλου
Κλινική – Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt
Μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.)
MA. Κλινικής – Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
BSc. Ψυχολογίας
ψυχολόγος online αθήνα μπασκουρέλου κωνσταντίνα

Γεννήθηκα στην Αθήνα και σύντομα η οικογένειά μου μετακόμισε στην επαρχία, όπου και έζησα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Η ζεστασιά της μικρής κοινότητας και η ζωή ανάμεσα στη φύση καλλιέργησαν το έντονο ενδιαφέρον μου για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φυσική ροή των πραγμάτων, την υγεία και την ισορροπία. Διαμόρφωσαν έτσι από νωρίς την προσωπικότητα και τις αξίες μου: την αγάπη και το σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο.

Τα ενδιαφέροντα αυτά με έστρεψαν στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών και συγκεκριμένα στην Ψυχολογία. Σπούδασα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα. Στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής μου εκπαίδευσης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπόνησα πτυχιακή εργασία υπό την εποπτεία του  Ψυχίατρου, Παιδοψυχίατρου και Ψυχαναλυτή Χρήστου Ζερβή, με θέμα: «Η Σχέση Ψυχαναγκαστικής Προσωπικότητας και Εθισμού από το Διαδίκτυο». Η εν λόγω μελέτη υπήρξε πρωτοποριακή για την εποχή της (2006) στην Ελλάδα, διερευνώντας μερικές από τις ποικίλες διαστάσεις του φαινομένου πολύ πριν την κλιμάκωσή του με την ευρύτατη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συνέχισα σε μεταπτυχιακό επίπεδο τις σπουδές μου στο πρόγραμμα ψυχολογίας του New York College. Είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στην Κλινική – Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο La Salle (Philadelphia, USA). Κατόπιν, εκπαιδεύτηκα στην ψυχοθεραπεία Gestalt στο τετραετές πρόγραμμα του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt Foundation στην Αθήνα.

Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή μου στην ψυχοθεραπεία Gestalt, εκπόνησα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα «Θεραπεία Gestalt και Τάι Τσι Τσουάν: Αγκαλιάζοντας το Ένα»,  υπό την εποπτεία της Σχολικής Ψυχολόγου, Gestalt Ψυχοθεραπεύτριας και Επόπτριας Αντιγόνης Ορφανού. Στη βιωματική και βιβλιογραφική αυτή μελέτη, παρουσιάζονται οι βαθιές ρίζες της ψυχοθεραπείας Gestalt στην ψυχοθεραπευτική δουλειά με το σώμα, τον Ολισμό και τη σοφία της Ανατολής – αλλά και αυτής των Προσωκρατικών φιλοσόφων.

Στα πλαίσια της πολυετούς μου κατάρτισης ως ψυχολόγου έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και εκπαιδεύσεις γύρω από θέματα όπως: κλινικές δεξιότητες στην ψυχοπαθολογία, δεξιότητες συμβουλευτικής, θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, έμφυλα στερεότυπα, επιπτώσεις και αντιμετώπισή τους, καθώς και πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων και workshops γύρω από την Ψυχοθεραπεία Gestalt.

Είμαι κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου (Αρ. Πρωτ: 828 / 28-3-2008), τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) και πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Επίσης, είμαι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (H.A.G.T) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Θεραπεία Gestalt (E.A.G.T.).

Εξειδικεύομαι στην αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, των κρίσεων πανικού, της χαμηλής αυτοεκτίμησης, στη διαχείριση του πένθους και της απώλειας, και στη θεραπευτική στήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν φοβίες ή που έχουν υποστεί τραύμα ή bullying.

Έχω συντονίσει ομάδες αυτογνωσίας και ψυχοεκπαίδευσης και έχω συνεργαστεί με δομές όπως το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, οι Γιατροί του Κόσμου, το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Αιγάλεω, το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης, και ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι Αθηνών (Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών).

Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι με ενήλικες παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής στο ιδιωτικό μου γραφείο ψυχολόγου (Ψυχολόγος Νέο Ηράκλειο Αθήνα | Ψυχοθεραπεία | Therapy Spot) ή μέσω διαδικτύου.

Πιστεύω ότι η καλή ψυχική υγεία είναι περισσότερο μια διαδικασία, παρά ένας προορισμός: ο ψυχικός μας κόσμος, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας χρειάζονται την ίδια επιμέλεια και φροντίδα που δίνουμε στο σώμα μας και στις υλικές μας ανάγκες.

Τόσο η εκμάθηση όσο και η άσκηση της τέχνης του ψυχολόγου έχει αποτελέσει ένα μακρύ ταξίδι αυτοανακάλυψης και ταυτόχρονα διαλόγου και συνάντησης με τον Κόσμο και τον Άλλο (απ’ το περίφημο Εγώ κι Εσύ ή “I-Thou” που λέμε και στη θεραπεία Gestalt). Νιώθω λοιπόν ευγνωμοσύνη για κάθε σταθμό της διαδρομής αυτής και εμπιστοσύνη για τη συνέχεια της.

Ο Χώρος

Το Therapy Spot εδρεύει στο Νέο Ηράκλειο, σ’ ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Υπάρχει εύκολη πρόσβαση μέσω του ΗΣΑΠ, καθώς το γραφείο βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από το Σταθμό Ηράκλειο.

Επίσης, η περιοχή έχει εύκολο parking και εξυπηρετείται από δημοτική συγκοινωνία και λεωφορειακές γραμμές.