Πρώτη Επίσκεψη σε Ψυχολόγο

Τι να περιμένετε από την πρώτη συνεδρία στο γραφείο του ψυχολόγου και τι να προσέξετε
Πρώτη επίσκεψη σε ψυχολόγο νέο ηράκλειο αθήνα - Therapy Spot

Η απόφαση να επισκεφτεί κάποιος για πρώτη φορά έναν ψυχολόγο συνήθως δεν είναι κάτι εύκολο. Οι άνθρωποι πριν χτυπήσουν την πόρτα του ειδικού έχουν “κουβαλήσει” για αρκετό καιρό μόνοι τους το θέμα που τους απασχολεί. Έχουν επίσης αναζητήσει άλλους τρόπους να το διαχειριστούν, άλλοτε με μεγαλύτερη κι άλλοτε με μικρότερη επιτυχία.

Συχνά έχουν αναμετρηθεί με μια πληθώρα – όχι και τόσο βοηθητικών – πεποιθήσεων, όπως το “αν ζητήσω βοήθεια είμαι αδύναμος”, “στον ψυχολόγο πάνε οι τρελοί”, “γιατί δεν μιλάς σε έναν φίλο;”, “θα το λύσω μόνος μου”, “τι θα πει ο κόσμος” και πολλά άλλα.

Θα ήταν χρήσιμο να παρατηρήσετε ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις, προσδοκίες και συναισθήματά πριν την απόφαση και την πρώτη σας επίσκεψη στον ψυχολόγο.

 

Το άνοιγμα στο καινούργιο

Το να ζητήσει κανείς βοήθεια και να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας δεν είναι ούτε ντροπή ούτε ένδειξη αδυναμίας. Αν μη τι άλλο μαρτυρά τη διάθεση του ατόμου να δουλέψει με τον εαυτό του και το θάρρος του να ανοιχτεί, να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, και να συνεργαστεί δημιουργικά με τον θεραπευτή του.

Όλες αυτές οι ποιότητες με κάνουν να εκτιμώ βαθύτατα το σθένος και το κουράγιο των ανθρώπων που μπαίνουν στη διαδικασία να με επισκεφθούν και να μου ανοιχτούν, αναζητώντας τα κατάλληλα χέρια για να ακουμπήσουν το θέμα που τους απασχολεί.

Πριν την πρώτη συνεδρία είναι πολύ λογικό να υπάρχει άγχος, ειδικά όταν κάποιος δεν έχει επισκεφτεί ψυχολόγο στο παρελθόν. Κάθε καινούρια εμπειρία συνοδεύεται από ένα βαθμό προσμονής, αμηχανίας ή και αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθεί. Το ότι βρίσκεστε εδώ και μαζεύετε πληροφορίες είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα.

Είναι επίσης βοηθητικό να έχετε κατά νου ότι πρόκειται απλά για μια ανθρώπινη συνάντηση. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κανείς αν αυτή η διαδικασία είναι ή όχι γι’ αυτόν είναι το να αφεθεί και να τη δοκιμάσει.

Τι να περιμένετε

Συνήθως η πρώτη συνεδρία έχει ένα χαρακτήρα γνωριμίας, έτσι ώστε θεραπευτής και θεραπευόμενος να μάθουν κάποια πράγματα ο ένας για τον άλλο και να δουν κατά πόσο θα ήταν γόνιμο να συνεργαστούν. Κατά τη συνάντηση αυτή έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε με εμπιστευτικό τρόπο τους λόγους που σας φέρνουν στη θεραπεία και να λύσετε τυχόν απορίες σας σχετικά με το θεραπευτή σας, το ψυχοθεραπευτικό μοντέλο που ακολουθεί και τον τρόπο που δουλεύει.

Επίσης, είθισται να γίνεται μια ενημέρωση και συζήτηση για το θεραπευτικό συμβόλαιο. Ο όρος αυτός ουσιαστικά αναφέρεται στο πλαίσιο όπου γίνεται η θεραπεία, δηλαδή το χώρο, το χρόνο και τον τρόπο που διεξάγονται οι συνεδρίες, το απόρρητο, τη συχνότητα και το κόστος των συναντήσεων, την πολιτική ακυρώσεων κ.α.

Στόχος του θεραπευτικού συμβολαίου είναι το να προστατευθεί η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου και να αρχίσει σιγά σιγά να χτίζεται μια εποικοδομητική συνεργασία πάνω στη βάση του αλληλοσεβασμού, της συνεννόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

 

Τι χρειάζεται να προσέξετε

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε πώς νιώθετε κατά την πρώτη ή τις πρώτες σας συνεδρίες. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε κατά πόσο αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε και να ανοιχτείτε στον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Βεβαίως αυτό είναι κάτι που εξελίσσεται και βελτιώνεται με τον καιρό, καθώς χτίζεται η θεραπευτική σχέση. Είναι ωστόσο χρήσιμο να αξιολογήσετε τις πρώτες σας εντυπώσεις, να δείτε αν υπάρχει κάτι που σας δυσκολεύει, και αν επιθυμείτε να το μοιραστείτε με το θεραπευτή ή την θεραπεύτριά σας.

Συχνά συμβαίνει κάποιοι άνθρωποι που έρχονται για πρώτη φορά στη θεραπεία να διστάζουν να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την ιδιότητα, την επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του θεραπευτή, ή ακόμα και να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί αδιάκριτο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε δικαίωμα να λάβετε μια καθαρή απάντηση σχετικά με αυτές τις πληροφορίες.

Κάποια πράγματα που θα ήταν βοηθητικό να ρωτήσετε κατά την πρώτη σας συνάντηση είναι τα εξής:

  • την επαγγελματική ιδιότητα (πχ. ψυχολόγος, σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός, κ.α.) και την ύπαρξη της αντίστοιχης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή κάποιας σχετικής πιστοποίησης 
  • την επιστημονική κατάρτιση και αρτιότητα
  • την εμπειρία και τους τομείς εξειδίκευσης
  • το αν ο θεραπευτής σας έχει εκπαιδευτεί και ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτικό μοντέλο και ποιό είναι αυτό.

Βεβαίως κάποια τυπικά κριτήρια δεν μπορούν να καθορίσουν ή να προβλέψουν την επιτυχημένη ή μη έκβαση της θεραπείας. Κανένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, όσο έμπειρος και άρτια καταρτισμένος κι αν είναι, δεν είναι κατάλληλος για όλους. Είναι όμως σημαντικό ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας να παρέχει με ανοιχτότητα και ειλικρίνεια αυτές τις πληροφορίες καθώς βοηθούν τόσο στην επιλογή σας όσο και στο χτίσιμο μιας σχέσης εμπιστοσύνης.

 

Εν κατακλείδι

 Αυτά που χρειάζεται να προσέξετε κατά τις πρώτες σας επαφές με τον/την ψυχολόγο σας είναι συνοπτικά τα εξής:

  • ο ανθρώπινος παράγοντας – το αν δηλαδή φαίνεται να υπάρχει η κατάλληλη “χημεία” μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου
  • η ποιότητα της επικοινωνίας – η πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεστε, αλλά και η άνεσή σας να του μιλήσετε γι’ αυτά που σας απασχολούν
  • η γενική σας αίσθηση και εικόνα για το αν θα μπορέσετε να βοηθηθείτε απ’ τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Η θεραπευτική σχέση είναι μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται σταδιακά και μεθοδικά από δύο ανθρώπους που έχουν την πρόθεση να συναντηθούν και να δουλέψουν μαζί πάνω στο αίτημα του θεραπευόμενου.

Όπως μας λέει ο κινέζος σοφός Λάο Τσε, “ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα”. Το βήμα αυτό, η πρώτη σας συνεδρία, μπορεί να είναι η αρχή μιας πολύ βαθιάς και ουσιαστικής διαδρομής προς την αυτογνωσία, την προσωπική ανάπτυξη και την αλλαγή.

 

 

Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Μπασκουρέλου
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt
ΜΑ. Κλινικής – Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

www.therapyspot.gr

* Τα άρθρα της ιστοσελίδας υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή ή αντιγραφή τους χωρίς τη γραπτή άδεια της δημιουργού. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό από τους διαχειριστές του therapyspot.gr ότι κάποιος χρήστης προχωρεί σε εξαγωγή και χρήση του συνόλου ή μέρους του περιεχομένου της ιστοσελίδας, ο ιδιοκτήτης και οι διαχειριστές της ιστοσελίδας επιφυλάσσονται για την άσκηση οποιουδήποτε νομίμου δικαιώματός τους.*

Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας & την προστασία τους.